Meanderships header

  • vaars in gangboordOrthopedist, schipper, scheepsbouwer en vrijwilliger Evert Stel weet de afstand tussen zeiler en motorschipper op grootse wijze te verkleinen. "Watersporters doen het met zijn allen!" is zijn credo. Zoals velen hem als bootjes gek betitelen, zijn z'n nautische verhalen een ode aan het leven op het water en meer. Het gaat veelal gepaard met een onbaatzuchtige levensinstelling en liefde voor de medemens, gelardeerd met zijn - vaak- zo typische humor.
  • pikhaaktaferelenHet is 230 pagina's lang 'biechtstoel', zoals het column in de Waterkampioen. Toch zit er een goed verhaal in en het is met recht een nautische biografie.
  • heinoWat een bijzonder boek heb je geschreven. Vaak met een glimlach zitten lezen, maar wat me vooral opviel dat je zo'n doorzetter bent. Enorm. Hartstikke goed.
  • bezemschipIk heb een aantal avonden niets aan mijn man gehad. Hij heeft de hele tijd liggen schuddebuiken op de bank tijdens het lezen.
  • belgen en sluizenHeel herkenbaar maar humoristisch neergezet. Het is een boek wat pakkend is en wat je niet weglegt. Ik had de neiging het in één keer uit te lezen.
  • technospasmenIk heb van mijn vrouw het boek "Bootjesgroei"gekregen en - ondanks de drukte van Oerol - het in een adem uitgelezen! Wanneer komt de film uit? De nieuwe "Kluun"is geboren.
  • spionJe hebt wel een heel bijzonder boek geschreven. Mijn zoon heeft me tijdens het lezen regelmatig zien schaterlachen. Dit wekte zijn nieuwsgierigheid. Hij is 18 jaar en heeft nog nooit een boek gelezen. Dit is zijn eerste boek en hij verslindt het!
    "Als alle boeken zou waren, dan zou ik meer lezen mam".
  • verrassende oefeningIk wil even kwijt dat ik bij lezing in een prettige flow zat en heb genoten van uw boek en schrijfstijl met de heerlijke humor en zelfspot.
    Ik verheug me nu al op herlezen deze zomer op het achterdek van onze nieuwe motorboot (Greenline 33 hybrid) op Loosdrecht of wellicht ergens op het wad.
  • zeevissenOp 1 juni startten we voor 2,5 maand met onze Scandinavië-reis.  Tijdens onze heenreis heb ik zelfs met een dikke 7Bft nog smakelijk om je boek gelachen Evert. Helaas herken ik vele zaken. Ron is er nog niet toe gekomen om het te lezen (de schipper had het héél druk) maar ik wil nu alvast zeggen dat ik het zeer geslaagd vind. Ik heb het ook al diverse mensen aangeraden.
  • de plaat opMaar dit is toch sterk, dat op het moment dat jullie mij deze mail sturen, zit ik me net te verkneuteren, met een glas wijn en knapperend haardvuurtje, met je boek Bootjesgroei.
    Gefeliciteerd kerel met dit resultaat. Dat je redelijk kan kletsen wisten we al, maar het pakkend schrijven is wat anders. Ik moet je echter zeggen dat het je is gelukt. Ga door en schrijf meer!! Piet Wierenga, directeur No Limit Ships B.V.
  • bacchusEen vlucht A'dam-Riga en een terras in Riga waren voldoende om het boek in 2 maal één adem uit te lezen. Man, wat heb ik ervan genoten.
    Bijzonder leuk geschreven en een mooie cadeau tip voor mijn vele water vrienden.
  • berepoatAls niet lezer, ben ik gisteravond begonnen in je boek en kon niet meer stoppen. Om 03.00 uur werden de ogen wel heel zwaar, was de fles wijn leeg en was ik waar ik wezen wilde, na de Nolimit episodes. Vandaag op het strand heb ik je boek uitgelezen.
    Evert mijn complimenten een geweldig boek. Kan niet wachten tot de volgende...
  • kattententoonstellinHet boek geeft weer wat hij allemaal voor elkaar krijgt, maar ook wat er – door allerlei oorzaken -  mis gaat. Met name dat laatste maakt het tot een fascinerend verhaal.
    Hans Papenburg- Motorboot.

Grijs en groen...

WhispergenGroen
Energie in een huis, een schip of een camper… het moet allemaal groener middels zonnepanelen of windgeneratoren. De laatste categorie is in veel havens voor schepen overigens niet eens toegestaan. In sommige havens is de stroom bij het havengeld inbegrepen maar als je langer ligt, krijg je een stroommeter. Veel walaansluitingen hanteren stroomprijzen waar je overigens ook niet blij van wordt, dus is alle hoop gevestigd op veel zon (als je al zonnepanelen hebt).

Grijs
De afgelopen maand november en de beginweken van december hebben we echter de zon sporadisch gezien en ook de wind liet het veelal afweten, waardoor de energieprijzen van de grote leveranciers omhoog vlogen naar ongekende hoogten bij diegenen die een flexibel contract hebben. Ook de eigen zonnepanelen leverden niets op…

Groot- en kleinverbruikers
In de nautische wereld zijn er verschillende categorieën stroomverbruikers. Zo zijn er grote schepen met een heel huishouden aan boord. Zij hebben dan ook evenveel energie nodig als een gemiddeld gezin met twee kinderen. Ze hebben verschillende manieren om stroom op te wekken, maar het merendeel draait op een walaansluiting en/of een dieselgenerator, die bij tijd en wijle wordt bijgezet.
Er zijn ook veel mensen die op een kleiner schip wonen. Die hebben beduidend minder energie nodig, want ze gebruiken veelal de faciliteiten als wasmachine en douches op de haven. Om het licht te laten branden en een kopje koffie te zetten, hebben ze vaak genoeg aan een beetje walstroom en wat zonnepanelen houden de accu’s vol. Ook bij hen moet de lader aan als de zon lange periodes niet schijnt.

Off grid
Er zijn maar weinig schepen die echt helemaal ‘off grid’ oftewel zonder externe stroomvoorziening kunnen. Als er een bestemming wordt gezocht, kijkt men meestal eerst of er wel stroom op de steigers is. De accu’s kunnen in koudere periodes immers minder energie leveren en juist bij de donkere dagen draait de verwarming vol aan en brandt het licht langer. Er zijn velen die investeren in led lampjes en stoken op hout, olie of pellet kacheltjes. Zo kunnen ze het wat langer volhouden, maar een beetje stroom blijft een zorg.

WhisperGen
Begin 2000 kwam de firma WhisperTec uit Christchurch (Nieuwzeeland) op de markt met een onwijs mooi geruisloos generatortje dat zowel warmte als stroom leverde voor een drupje dieselolie. Ze ontwikkelden een ‘Micro Combined Heat and Power generator’ die, in alle opzichten en doeleinden net zo onopvallend werkt als het elektriciteitsnet. De ‘WhisperGen’ wordt namelijk aangedreven door een Stirlingmotor (heteluchtmotor) en bood nieuwe ongeëvenaarde functies, in tegenstelling tot conventionele generatoren, die worden aangedreven door luidruchtige diesel- of benzine verbrandingsmotoren. Het belangrijkste kenmerk van de Stirlingmotor is de stille werking, aangezien dit geen verbrandingsmotor (explosiemotor) is. Het geproduceerde geluid in minder dan 25 Db!
Het principe is gebaseerd op permanente externe verbranding. Een ketelbrandertje verwarmt de buitenkant van de cilinderkoppen van de motor tot ongeveer 700 °C. Stikstof onder druk in het watergekoelde motorblok wordt in de hete cilinders geperst en drukt de zuigers naar beneden, terwijl het uitzet naarmate het opwarmt. Ditzelfde gas keert vervolgens terug naar het blok waar het afkoelt en krimpt in een continue cyclus van 3000 toeren, waarmee een dynamo wordt aangedreven. Het daardoor verwarmde koelwater gaat de CV en boilers in.

De motor werd in 1816 uitgevonden door de eerwaarde Robert Stirling, maar niemand was erin geslaagd een praktische toepassing te ontwikkelen die geschikt is voor dagelijks gebruik. WhisperTec ontwikkelde het rond 2000 tot een ‘hightec’ mini warmtekracht centrale.
Het machientje (zo groot als een 30 kg gasfles) levert 18 KwH aan stroom per etmaal en 10.000 calorieën aan warmte voor ongeveer een halve liter dieselolie per uur en de geluidproductie is te verwaarlozen. Wanneer zowel stroom als warmte wordt geleverd, kan het rendement van de WhisperGen 95% uit de brandstof bereiken. De WhisperGen is ontworpen voor minstens 20.000 bedrijfsuren voordat revisie nodig is, want er zit geen carterolie of wat dan ook in dat verversing nodig heeft.

Enthousiast over het concept, bouwden we tijdens de bouw van de Meander V in 2002 er direct eentje in, die we in serie hebben gezet met de Kabola CV ketel. Het hele schip draait er al jaren op (wordt verwarmd en van stroom voorzien) en tijdens onze eerste lange reizen hebben we nagenoeg in geen enkele haven het walstroomsnoer tevoorschijn hoeven halen. Uiteraard waren er aanvankelijk wat aanloopproblemen, maar met mijn technisch inzicht heb ik alles kunnen ondervangen en zelfs nog adviezen mogen aandragen aan de fabrikant.

Einde verhaal
In 2011 werd de hele fabriek in Christchurch vernietigd door een desastreuze aardbeving en de productie van dit prachtige machientje is nadien nooit meer opgestart.
Toen in 2019 (na ruim 17 jaren trouwe dienst) de pakkingen gingen lekken en hij zijn druk verloor, (in het blok zit onder 27 bar stikstof), was het game over. Goede raad was duur, dus zat er niets anders op dan over te stappen op een standaard generator. Ik wist een mooi dieselaggregaatje op de kop te tikken en bouwde het in, maar ik kreeg - vanwege de herrie en het onwijs lage rendement van de diesel - spijt en heimwee naar mijn zo geliefde Whispertje.
Na een lange zoektocht, bleek dat er een bedrijf nog een fonkelnieuw exemplaar op de pallet had staan, die ik voor de uiterst schappelijke prijs van € 1000,- mocht overnemen. Die staat nu weer heerlijk te draaien en ik kan hopelijk weer 17 jaren vooruit.
Ik blijf echter met de vraag zitten; “Waarom gaan we in deze tijd van ‘groene energie’ dit mooie machientje niet opnieuw produceren?”
Kijk maar eens op het filmpje hoe hij werkt: https://www.youtube.com/watch?v=_Z2bjsKyaYw

Evert

E-mailadres

Zoeken