Meanderships header

Bouwverslag Meander V

Artikelindex

Tijdens de bouw van de Meander V is Inge zo punctueel geweest om regelmatig

hun avonturen te transformeren naar een file in de computer. Hieronder kunt u

lezen hoe ze de huzarenklus in 14 maanden tijd geklaard hebben.

Kijk ook in het fotoalbum voor een gedetailleerd fotoverslag van de metamorfose.

Veel leesplezier,

Auteur site.

Atlantis

Introductie

Er was eens een Loodsboot die in 1996 de naam Atlantis kreeg.

Het schip ging op de bedenkelijke datum 9-11 in 1997 te water en de bouw kostte ruim vier miljoen gulden. Na 9 maanden gebeurde er een ongeluk. De Atlantis voer met grote snelheid op een boei en zou zinken als er niet meerdere compartimenten ingebouwd waren. Helaas kwam de romp niet meer door de keuring en het schip werd totaal gestript tot het casco overbleef. Evert had het casco toen al willen kopen, maar slaagde er niet in het te bemachtigen. Eind november 2001 heeft Evert toch succes en hebben we een optie op het casco. Vanaf de dag dat we het bod gedaan hadden werd de tekentafel neergezet en zijn we plannen gaan maken over de indeling en de nieuwe opbouw. Wel met het risico dat de koop niet door kon gaan maar daar trokken wij ons niets van aan.
En eindelijk na veel vijven en zessen werd eind december duidelijk dat de huidige eigenaar het casco aan ons wilde verkopen.
We weten dat het een grote klus gaat worden maar op de een of andere manier zien we dat juist als een uitdaging en gaan het samen aan.
Het plan is om van het zo verwaarloosde casco ( vanaf 1997 was er niets meer aan gedaan) een woon- en werkschip te maken.

7 januari 200201 zo tond ze te franeker

Evert had een afspraak met de eigenaar en eind van de middag is de koop rond. Vanaf heden zijn de avonden helemaal gevuld met het tekenen en bedenken van de indeling van de nieuwe Meander.

Evert maakt ook al een begin met het maken van de panelen (plaatjes uitsnijden en de gaten boren) en geeft mij aan wat er zoal ingekocht moet worden zodat ik de inkooplijsten in de computer kan maken.

18 februariatlantis-op-sleep-kop

Vandaag wordt de Atlantis door Jan-Roel en Gerard met de sleepboot "de Sledemenner" en duwboot "Kooike" naar Zuidbroek gesleept waar het casco op de werf van Brandsma en van Deelen komt te staan. Het is ondanks de weerberichten mooi en zonnig weer. Ze hadden flinke harde wind voorspeld maar die blijft gelukkig uit en de reis gaat goed.

1 maart

's Morgens vroeg om 6.00 uur wordt ze dan eindelijk uit het water gehesen en op de wal gezet met een gewicht van 15 ton. Hier zijn gelukkig foto's van gemaakt want wij waren er zelf niet bij (lagen nog te slapen en hebben de telefoon niet gehoord).

2 t/m 7 maart21 electronica panelen zelf maken

Ik werk nog twee dagen per week bij Deloitte en Touche en Evert is gestopt met zijn bedrijf in Vries. Hij kan full time met ons project aan de slag.

Vandaag is het slecht weer en veel regen dus kunnen we nog niet buiten beginnen. Evert gaat tussendoor naar het schip om onderdelen die nog bruikbaar zijn te slopen en te reviseren (wie het kleine niet eert!!!). Verder zijn we thuis aan de gang. Evert maakt van tevoren zoveel mogelijk elektronica zodat het later alleen nog maar bevestigd en aangesloten hoeft te worden.
We doen ook al zoveel mogelijk eerste bestellingen en leggen zo een mooi voorraadje aan.

8 maart2002 4

De eerste mooie dag dus gaan we vol energie aan de slag. Het casco is eerst van binnen en buiten aan een schoonmaakbeurt toe. Olie in het schip, algen aan de buitenkant.
De hogedrukspuit komt er natuurlijk bij te pas en na afloop zijn we kapot en flink smerig maar het casco ziet er al behoorlijk schoon uit. We komen de meters tegen en weten dat het een hele klus is en nog zal worden.

's Avonds zijn we moe maar voldaan en dat zal de komende tijd ook zo zijn. En wat is er nog fijner dan met een voldaan gevoel, lekker schoon gedoucht met een biertje op de bank!! Het leven is goed.

10 maart01 schuren

Weer een mooie dag en tijd om de schuurspullen voor de dag te halen. Stofkapje en bril voor, pet op en schuren/flexen maar. Jeetje wat zwaar. Eind van de dag 1/3 van het schip gedaan en geen armen meer over. Tussendoor lekker in het voorjaarszonnetje koffie gedronken.

12 maart

Mooi weer en we besluiten om de Meander IV naar Zuidbroek te varen zodat we vijf dagen per week bij het casco zijn. Ons schip zo vlakbij geeft wel veel voordelen, eigen toilet en na het werk meteen een douche. Koffie en broodjes bij de hand. Ja hoor prima geregeld. Om 12.00 uur zijn we in Zuidbroek en besluiten om 's middags nog wat te schuren.

16 maart

Evert schuurt alle kale plekken nog eens ruw op en ik zet de boel in de grondverf. Het weer was goed, lekker zonnetje erbij. Einde van de dag een kant gedaan.

18 maart02 schuren

's Morgens samen geschuurd. 's Middags ben ik op mijn kop in de olietanks gedoken om de olieresten eruit te scheppen. Vindt ik dit nou leuk, ja dit is leuk. Daarna de tanks met doeken schoon en droog maken zodat het er glimmend uitziet. Een tank met drie compartimenten schoon gekregen, morgen de rest.

19 maart

Evert begonnen met klussen (uitdeuken e.d.), ik doe boodschappen en ga achter de computer logboek maken en offerte's aanvragen op fax. 's Middags wordt het toch mooi weer en Evert gaat weer verder met schuren en ik ga de volgende olietank schoonmaken.

22 maart

We hebben echt mazzel met het weer, de zon schijnt en we werken lekker uit de wind. We schuren de hele dag en vooral de spiegel is een hels karwij. Eind van de dag is de klus geklaard.

23 maart

Jawel weer schuren vandaag. De BB zijde is nog niet klaar. De spiegel kan vandaag al in de eerste laag Amerlock. Ziet er al meteen beter uit. Het weer zit nog steeds mee.

24 maart04 schuren

Geen vrije zondag voor ons want we willen het laatste stuk schuren, ondanks de spierpijn. Wat een doorzetters zijn we toch.
Om 15.00 uur is het zover, klaar met schuren en alles voor de eerste keer in de Amerlock.

We houden er mee op en genieten op het achterdek van een welverdiend drankje.

30 maart

Vandaag ga ik naar de stad om wat inkopen te doen (trapje, weegschaaltje, olijven op de markt e.d.gehaald. Evert heeft weer geplamuurd en geschuurd, hij krijgt er al genoeg van. 's Avonds heeft Evert hoofdpijn, oei, oei.

E-mailadres