Meanderships header

 • vaars in gangboordOrthopedist, schipper, scheepsbouwer en vrijwilliger Evert Stel weet de afstand tussen zeiler en motorschipper op grootse wijze te verkleinen. "Watersporters doen het met zijn allen!" is zijn credo. Zoals velen hem als bootjes gek betitelen, zijn z'n nautische verhalen een ode aan het leven op het water en meer. Het gaat veelal gepaard met een onbaatzuchtige levensinstelling en liefde voor de medemens, gelardeerd met zijn - vaak- zo typische humor.
 • pikhaaktaferelenHet is 230 pagina's lang 'biechtstoel', zoals het column in de Waterkampioen. Toch zit er een goed verhaal in en het is met recht een nautische biografie.
 • heinoWat een bijzonder boek heb je geschreven. Vaak met een glimlach zitten lezen, maar wat me vooral opviel dat je zo'n doorzetter bent. Enorm. Hartstikke goed.
 • bezemschipIk heb een aantal avonden niets aan mijn man gehad. Hij heeft de hele tijd liggen schuddebuiken op de bank tijdens het lezen.
 • belgen en sluizenHeel herkenbaar maar humoristisch neergezet. Het is een boek wat pakkend is en wat je niet weglegt. Ik had de neiging het in één keer uit te lezen.
 • technospasmenIk heb van mijn vrouw het boek "Bootjesgroei"gekregen en - ondanks de drukte van Oerol - het in een adem uitgelezen! Wanneer komt de film uit? De nieuwe "Kluun"is geboren.
 • spionJe hebt wel een heel bijzonder boek geschreven. Mijn zoon heeft me tijdens het lezen regelmatig zien schaterlachen. Dit wekte zijn nieuwsgierigheid. Hij is 18 jaar en heeft nog nooit een boek gelezen. Dit is zijn eerste boek en hij verslindt het!
  "Als alle boeken zou waren, dan zou ik meer lezen mam".
 • verrassende oefeningIk wil even kwijt dat ik bij lezing in een prettige flow zat en heb genoten van uw boek en schrijfstijl met de heerlijke humor en zelfspot.
  Ik verheug me nu al op herlezen deze zomer op het achterdek van onze nieuwe motorboot (Greenline 33 hybrid) op Loosdrecht of wellicht ergens op het wad.
 • zeevissenOp 1 juni startten we voor 2,5 maand met onze Scandinavië-reis.  Tijdens onze heenreis heb ik zelfs met een dikke 7Bft nog smakelijk om je boek gelachen Evert. Helaas herken ik vele zaken. Ron is er nog niet toe gekomen om het te lezen (de schipper had het héél druk) maar ik wil nu alvast zeggen dat ik het zeer geslaagd vind. Ik heb het ook al diverse mensen aangeraden.
 • de plaat opMaar dit is toch sterk, dat op het moment dat jullie mij deze mail sturen, zit ik me net te verkneuteren, met een glas wijn en knapperend haardvuurtje, met je boek Bootjesgroei.
  Gefeliciteerd kerel met dit resultaat. Dat je redelijk kan kletsen wisten we al, maar het pakkend schrijven is wat anders. Ik moet je echter zeggen dat het je is gelukt. Ga door en schrijf meer!! Piet Wierenga, directeur No Limit Ships B.V.
 • bacchusEen vlucht A'dam-Riga en een terras in Riga waren voldoende om het boek in 2 maal één adem uit te lezen. Man, wat heb ik ervan genoten.
  Bijzonder leuk geschreven en een mooie cadeau tip voor mijn vele water vrienden.
 • berepoatAls niet lezer, ben ik gisteravond begonnen in je boek en kon niet meer stoppen. Om 03.00 uur werden de ogen wel heel zwaar, was de fles wijn leeg en was ik waar ik wezen wilde, na de Nolimit episodes. Vandaag op het strand heb ik je boek uitgelezen.
  Evert mijn complimenten een geweldig boek. Kan niet wachten tot de volgende...
 • kattententoonstellinHet boek geeft weer wat hij allemaal voor elkaar krijgt, maar ook wat er – door allerlei oorzaken -  mis gaat. Met name dat laatste maakt het tot een fascinerend verhaal.
  Hans Papenburg- Motorboot.

Kunst of kitsch?

Als ik tijdens de afgelopen jaarwisseling de champagnekurken weer hoor knallen, moet ik altijd denken aan een prachtige anekdote uit vervlogen tijden...

Jaren geleden had een zeiljacht ingeruild op mijn motorsailer Meander II omdat ik wilde kunnen varen als de stront van de dijk waait en de uiers dwars onder de koeien hangen. Ik ging dus een reddingboot als jacht bouwen, de nu alom bekende No Limit. Het ingeruilde schip was een prachtige Transworld 41 voet en ze ging direct de kant op. Ik zette haar namelijk direct in de verkoop. Er ging een strenge winter overheen. Laat in het voorjaar kwam er gelukkig een Engelsman die het schip wilde kopen. Nadat we het eens waren geworden over de prijs, vroeg de makelaar aan mij of de man wat uitleg kon krijgen over de techniek aan boord van het schip. Tsjah… ik had er nooit een mijl mee gevaren, dus vroeg ik de vorige eigenaar of hij de man wegwijs wilde maken met het schip. Dat wilde hij graag doen en samen maakten ze een afspraak om alles door te nemen. Nadat alle in's en out's waren doorgesproken, vroeg de Engelsman of er in plaats van het oude schilderijtje aan het voorpiekschot een lampje gemonteerd kon worden. Dat werd namelijk zijn leeshoekje. Toevallig liep er een stroomdraad achter het schot langs en ze besloten samen meteen aan de slag te gaan. Het schilderijtje werd met enig geweld van de wand gebroken en achter het schot langs werd de stroomkabel afgetapt. Een uurtje later brandde het lampje en de trotse Engelsman ruimt de achtergebleven rommel op. Hij liep met het schilderijtje in zijn handen en wilde het in de prullenbak werpen. De man bekeek het schijnbaar waardeloze prul nog eens en vroeg of Hans het wilde hebben.
‘Ach,’ dacht Hans, ‘ik heb er zoveel jaren tegenaan gekeken, misschien is het een leuk aandenken aan het schip om in de Meander II te hangen.’
Hij bracht het enkele dagen later naar de lijstenmakerij om er een nieuwe lijst omheen te laten zetten en toen hij het een weekje later wilde ophalen, zei de lijstenmaker; ‘Zou je er zo wel mee over straat lopen? Het doekje is een vermogen waard hoor!’ Het was dus kunst en geen kitsh, maar van een bekende schilder! Hans zat er even mee in zijn maag, maar besloot me een enorme fles champagne te brengen als troost! Gelijk had hij...
Ik kon geen aanspraak maken op het kleine vermogen want ik had het schip inmiddels verkocht, mét schilderijtje! Daarna had Hans het schilderijtje gekregen van de nieuwe eigenaar en ik… ik drink de duurste fles champagne van mijn leven leeg…!

champagne

E-mailadres