Meanderships header

 • vaars in gangboordOrthopedist, schipper, scheepsbouwer en vrijwilliger Evert Stel weet de afstand tussen zeiler en motorschipper op grootse wijze te verkleinen. "Watersporters doen het met zijn allen!" is zijn credo. Zoals velen hem als bootjes gek betitelen, zijn z'n nautische verhalen een ode aan het leven op het water en meer. Het gaat veelal gepaard met een onbaatzuchtige levensinstelling en liefde voor de medemens, gelardeerd met zijn - vaak- zo typische humor.
 • pikhaaktaferelenHet is 230 pagina's lang 'biechtstoel', zoals het column in de Waterkampioen. Toch zit er een goed verhaal in en het is met recht een nautische biografie.
 • heinoWat een bijzonder boek heb je geschreven. Vaak met een glimlach zitten lezen, maar wat me vooral opviel dat je zo'n doorzetter bent. Enorm. Hartstikke goed.
 • bezemschipIk heb een aantal avonden niets aan mijn man gehad. Hij heeft de hele tijd liggen schuddebuiken op de bank tijdens het lezen.
 • belgen en sluizenHeel herkenbaar maar humoristisch neergezet. Het is een boek wat pakkend is en wat je niet weglegt. Ik had de neiging het in één keer uit te lezen.
 • technospasmenIk heb van mijn vrouw het boek "Bootjesgroei"gekregen en - ondanks de drukte van Oerol - het in een adem uitgelezen! Wanneer komt de film uit? De nieuwe "Kluun"is geboren.
 • spionJe hebt wel een heel bijzonder boek geschreven. Mijn zoon heeft me tijdens het lezen regelmatig zien schaterlachen. Dit wekte zijn nieuwsgierigheid. Hij is 18 jaar en heeft nog nooit een boek gelezen. Dit is zijn eerste boek en hij verslindt het!
  "Als alle boeken zou waren, dan zou ik meer lezen mam".
 • verrassende oefeningIk wil even kwijt dat ik bij lezing in een prettige flow zat en heb genoten van uw boek en schrijfstijl met de heerlijke humor en zelfspot.
  Ik verheug me nu al op herlezen deze zomer op het achterdek van onze nieuwe motorboot (Greenline 33 hybrid) op Loosdrecht of wellicht ergens op het wad.
 • zeevissenOp 1 juni startten we voor 2,5 maand met onze Scandinavië-reis.  Tijdens onze heenreis heb ik zelfs met een dikke 7Bft nog smakelijk om je boek gelachen Evert. Helaas herken ik vele zaken. Ron is er nog niet toe gekomen om het te lezen (de schipper had het héél druk) maar ik wil nu alvast zeggen dat ik het zeer geslaagd vind. Ik heb het ook al diverse mensen aangeraden.
 • de plaat opMaar dit is toch sterk, dat op het moment dat jullie mij deze mail sturen, zit ik me net te verkneuteren, met een glas wijn en knapperend haardvuurtje, met je boek Bootjesgroei.
  Gefeliciteerd kerel met dit resultaat. Dat je redelijk kan kletsen wisten we al, maar het pakkend schrijven is wat anders. Ik moet je echter zeggen dat het je is gelukt. Ga door en schrijf meer!! Piet Wierenga, directeur No Limit Ships B.V.
 • bacchusEen vlucht A'dam-Riga en een terras in Riga waren voldoende om het boek in 2 maal één adem uit te lezen. Man, wat heb ik ervan genoten.
  Bijzonder leuk geschreven en een mooie cadeau tip voor mijn vele water vrienden.
 • berepoatAls niet lezer, ben ik gisteravond begonnen in je boek en kon niet meer stoppen. Om 03.00 uur werden de ogen wel heel zwaar, was de fles wijn leeg en was ik waar ik wezen wilde, na de Nolimit episodes. Vandaag op het strand heb ik je boek uitgelezen.
  Evert mijn complimenten een geweldig boek. Kan niet wachten tot de volgende...
 • kattententoonstellinHet boek geeft weer wat hij allemaal voor elkaar krijgt, maar ook wat er – door allerlei oorzaken -  mis gaat. Met name dat laatste maakt het tot een fascinerend verhaal.
  Hans Papenburg- Motorboot.

Stront...

Veelvraten 11Het lijkt wel of het onze gevederde vrienden in de lucht de meeste behaging vinden in het vol schijten van onze schepen, zeker als je er pas enkele uren op hebt staan boenen.
Een tijdje geleden werd onze haven 'eventjes bezocht' door een klucht Aalscholvers. De veelvraat eet drie keer zijn eigen lichaamsgewicht aan vis per dag en dat is veel! Als de vogel in het water ligt, is het net een onderzeeër, want alleen de kop steekt boven water... Hij schijt echter ook drie keer zijn eigen lichaamsgewicht per dag en dat stort ie het liefst uit boven de jachten in de havens. De zure drek vreet gelijk diep in je lak, dus wees er als de bliksem bij anders krijg je de kringen er nooit meer uit. Ze zijn ook best georganiseerd, want de ene helft van de club gaat met de bek open aan de rand van de haven liggen, terwijl de overgeblevenen onder water duiken en alle vis naar de hongerige magen jaagt.
"Was er in Den Haag maar zoveel saamhorigheid!" schiet er door me heen...
Snel pak ik de camera en concludeer tot mijn schrik dat er vissen naar binnen glijden die haast even groot zijn als de vogel zelf...
"Geen wonder dat alle vissers rond het IJsselmeer moeten saneren!" mopper ik tegen de buurman terwijl ik de camera continue laat klikken van verbijstering.
Na een klein kwartiertje schrokken, zit er geen visje meer in de haven en even later stijgt het grote vreetleger op. Met veel gekrijs en gespetter groepeert de colonne zich in de lucht.
"Nee hè!" roep ik geërgerd als ik zie dat ze mijn kant op komen.
‘Flats.. splutsch.. plops...’ klinkt het als de klodders witbruine drek over de schepen word uitgesproeid en ik kan ternauwernood een veilig heenkomen zoeken om niet bescheten te worden.
"Ze vertrekken naar de volgende visplek om ook daar de boel leeg te vreten!" lacht mijn buurman die ook een veilig heenkomen zoekt.
Met stomheid geslagen aanschouw ik mijn zojuist bescheten schip, dat enkele minuten geleden nog hagelwit glom.
‘Nu moet je snel zijn Evert, want het zuur in die shit vreet gelijk in je lak met die felle zon er op! Ik ga ook gelijk weer boenen!" roept de buurman.
Even later ben ik voor de tweede maal die dag ons schip aan het boenen en schoonspuiten.
Op dat moment wens ik haar een paar meter kleiner, want dan is 120 vierkante meter schip een hele klus om schoon te maken.
Al mopperend wrijf ik de stront - dat op sneldrogend cement lijkt - met de luiwagen van de lak en merk niet eens op dat er een oud baasje met een geurende pijp mijn bezigheden staat te aanschouwen.
"Wil het d'r niet aaafff?" vraagt hij met een sterk Amsterdams accent.
"Nee, en het is de tweede keer vandaag!" snauw ik geërgerd.
"Man... wees blij dat koeie niet kenne vliege..."; antwoord hij en loopt met kalme tred weg.
Tsjah... wat moet je daar nou nog op zeggen...

Evert.Veelvraten 5Veelvraten 1

E-mailadres